27 września o godz. 9:00 w naszej szkole rozbrzmiały trzy krótkie dzwonki, które są sygnałem alarmowym. Uczniowie i nauczyciele, zachowując środki bezpieczeństwa, opuścili budynek szkoły i udali się na miejsce zbiórki. Nad sprawnym przebiegiem ewakuacji czuwała jednostka OSP z Kozubszczyzny.
Głównym celem próbnej ewakuacji było przypomnienie i praktyczne zastosowanie procedur dotyczących zachowania się w przypadku wybuchu pożaru lub powstania innego zagrożenia dla życia i zdrowia.
W dniu 30 września uczniowie klasy 3a wybrali się na wycieczkę do Centrum Edukacji Przeciwpożarowej w Lublinie
Podstawowym celem wycieczki była profilaktyka i edukacja dzieci w zakresie przeciwdziałania zagrożeniom pożarowym. Zwiedzając Centrum dzieci oglądały multimedialne prezentacje i z zainteresowaniem wsłuchiwały się w słowa strażaków – przewodników, którzy opowiadali o przyczynach, źródłach i skutkach różnych zagrożeń pożarowych. Uczniowie dowiedzieli się o zagrożeniach związanych z tlenkiem węgla i skutkach wywołanych niesprawną wentylacją pomieszczeń. Poznali zagrożenia pożarem w mieszkaniach i najczęstsze przyczyny powstawania pożarów domów i mieszkań. W prawdziwym wozie strażackim odbyły wirtualną jazdę do pożaru a potem ugasiły wirtualny pożar lasu. W czasie pobytu w małej strażnicy zwiedzający zobaczyli również sprzęt i mundury strażackie.
Centrum Edukacji Przeciwpożarowej w Lublinie to bardzo ciekawe miejsce o wielkiej mocy edukacyjnej. Wycieczka do tego miejsca na pewno uświadomiła dzieciom skutki nieprzemyślanych zachowań prowadzących do groźnych zdarzeń.

Link do spotkania 24.09 w godzinach 9.30–12.00

https://us06web.zoom.us/j/87633185245?pwd=9YW1S1xqrmU5awKleFPGfp3MnZmQcz.1

Identyfikator spotkania: 876 3318 5245

Kod dostępu: 174685

Klasa IIa i IIb brały udział w interesujących warsztatach. Podczas pierwszego warsztatu, pt. „Czy te oczy mogą kłamać?” - czyli zmysły w ocenie jakości żywności”, uczniowie przeprowadzali doświadczenia oraz dowiedzieli się, jak oceniamy żywność, kiedy robimy zakupy i czy można oszukać nasze zmysły. Podczas drugiego warsztatu, pt. „Fast Food - jak wpływa na nasze zdrowie”, uczniowie samodzielnie przyrządzili zdrowy fast food.
Dziękujemy za wyjątkowe warsztaty!